MARŠ PROTIV MONSANTA U ZAGREBU I OSIJEKU

      2016_05_21_monsant_490-1U subotu, 21. svibnja 2016. u Zagrebu i Osijeku je održan „Međunarodni marš protiv Monsanta“ – prosvjed protiv vodećeg proizvođača GMO-a, ali i protiv TTIP-a – transatlanskog trgovačkog sporazuma koji bi omogućio širenje genetski modificiranih organizama na tržište EU, dakle i na Hrvatsku, ali je nažalost – zbog medijski eksponiranijih događanja u našoj metropoli ostao u njihovoj sjeni. Prosvjednici su u Zagrebu krenuli s Trga Francuske republike točno u podne. U isto vrijeme prosvjednici u Osijeku su se okupili na trgu Ante Starčevića, no u znatno manjem broju nego u Zagrebu, što opet ne znači da su bili manje glasni i jasni  svojim porukama.

Ovaj tradicionalni međunarodni prosvjed nije usmjeren samo protiv protiv načina poslovanja i proizvoda američke tvrtke Monsanto, već i sve većeg utjecaja korporacija na demokratske društvene procese. Predsjednica udruge „Plantaža“ Darija Gabrić je u Osijeku izjavila da je ovaj prosvjed i potpora malim poljoprivrednicima da nastave s uzgojem organske hrane i naglasila: “To nije priča od jučer! To je nešto što se ponavlja, ali ovaj prosvjed građana je bitan, za buđenje građanske svijesti da ipak želimo znati ono što jedemo, želimo dati podršku domaćoj poljoprivredi te na kraju krajeva zašto ne bismo bili jednoga dana pri vrhu u proizvodnji ekološke hrane”.

xxl_2016-05-21-monsanto-varazdinci_456198 U Hrvatskoj je GMO zabranjen i – službeno – u Lijepoj našoj nema genetski modificiranog sjemena, hrane i ostalog, no 2.500 prosvjednika na skupovima u Zagrebu i Osijeku govori da to možda i nije istina! Njihova je poruka više nego jasna:  ne žele da nestanu hrvatski poljoprivrednici i da nam se kao dijelu Europe, poput Španjolske i Portugala, nametne uzgoj GMO-a. Antonio Dražović iz stranke „Slobodna Hrvatska“ koja je ove godine bila organizator prosvjeda kaže: Multinacionalne kompanije će nam uništiti domaću proizvodnju: s Monsantom koji je samo simbol, tu je još tisuću kooperativnih firmi!“

Opasnost leži u nekontroliranom uvozu hrane (iz čak 125 zemalja) što omogućava neometan dolazak hrana dijelom kontaminirane GMO na naše tržište. Granice kao da su šuplje, a inspekcija taj posao ne obavlja kako se od njih očekuje. Odaziv pčelara u Hrvatskoj je nažalost bio na razini individualnog dolaska i pridruživanja drugim prosvjednicima, što govori da njihove organizacije još nisu svjesne opasnosti koja prijeti pčelinjoj vrsti od GMO, iako ne smijemo zaboraviti da su iste kemijske industrije i proizvođači pesticida koji su već napravile veliko zlo u pčelarstvu na globalnoj razini.

    pxl_210516_13043607Kako bi dodatno utjecala na mišljenje javnosti uprava tvrtke Monsanto je baš uoči globalnog prosvjeda koji se održava treću godinu za redom u preko 400 svjetskih gradova, najavila otpuštanje trećine zaposlenih kao posljedice smanjenog korištenja njihovih proizvoda. Činjenica je da se samo u posljednjih nekoliko tjedana 19 zemalja EU pridružilo pokretu protiv GMO. Više od 64 države (Kina, Rusija, Japan, Saudijska Arabija, Peru, Venecuela…) su izravno zabranile GMO ili zahtjevaju oabvezno označavanje hrane s genetski izmjenjenim organizmima. Da bi „kaša koju su zakuhali“ proizvođači GMO  postala još žešća u ovu zlokobnu „igru“ ulazi njemački farmaceutski i kemijski div Bayer s ponudom za kupnju Monsanta. Što će se dalje dešavati, bit ćemo svjedoci vrlo brzo – kada nadležne institucije u EU budu donijele konačnu odluku o TTIP-u, možda već do kraja godine.

 

24/05/2016 / Zanimljivosti

Share the Post

Komentari

Nema komentara.

Komentiraj

MARŠ PROTIV MONSANTA U ZAGREBU I OSIJEKU

  Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju objavila je danas, 2. rujna 2019. Javni poziv za iskaz interesa osnivača školskih ustanova za sudjelovanje u Programu školskog mednog dana s hrvatskih pčelinjaka za 2019. godinu. Predmet Javnog poziva je iskaz interesa osnivača školskih ustanova za sudjelovanje u Programu za financiranje prihvatljivih troškova za med zapakiran u Nacionalnu staklenku volumena 370 ml, a pravo sudjelovanja na Javnom pozivu imaju osnivači školskih ustanova: Republika Hrvatska, jedinica lokalne samouprave, jedinica područne (regionalne) samouprave i druge pravne ili fizičke osobe. Pozivom je osigurano 1,1 milijun kuna za podjelu staklenki meda učenicima prvih razreda osnovnih škola. Program će se provoditi na čitavom teritoriju Republike Hrvatske u prvim razredima osnovnih škola 9. prosinca 2019., povodom obilježavanja Sv. Ambrozija, zaštitnika pčela i pčelara, u svrhu:dra promocije meda lokalnih proizvođača koji se pakira u Nacionalnu staklenku povećanja unosa meda u prehrani djece podizanja razine znanja o važnosti meda kao sastavnog dijela pravilne i nutritivno povoljnije prehrane educiranja učenika o važnosti pčelarstva za sveukupnu poljoprivrednu proizvodnju i biološku raznolikost Javni poziv otvoren je do 1. listopada 2019. godine, a detalje i dokumentaciju možete pronaći ovdje. Svrha Programa školskog mednog dana s hrvatskih pčelinjaka za 2019. godinu je educiranje djece i njihovih roditelja o važnosti konzumiranja meda kao i uključivanja meda u prehranu, a slijedom čega će se osigurati stvaranje boljih uvjeta za pozicioniranje meda hrvatskih pčelinjaka na tržištu. Potreba za Programom proizlazi također iz činjenice da je u ranoj razvojnoj fazi djece moguće oblikovati prehrambene navike djece s ciljem trajnog povećanja udjela meda u njihovoj prehrani. U 2018. godini u programu je sudjelovalo 826 osnovnih škola s 36.342 učenika prvih razreda kojima je podijeljen med od 190 pčelara. IZVOR: www.apprrr.hr