MARŠ PROTIV MONSANTA U ZAGREBU I OSIJEKU

      2016_05_21_monsant_490-1U subotu, 21. svibnja 2016. u Zagrebu i Osijeku je održan „Međunarodni marš protiv Monsanta“ – prosvjed protiv vodećeg proizvođača GMO-a, ali i protiv TTIP-a – transatlanskog trgovačkog sporazuma koji bi omogućio širenje genetski modificiranih organizama na tržište EU, dakle i na Hrvatsku, ali je nažalost – zbog medijski eksponiranijih događanja u našoj metropoli ostao u njihovoj sjeni. Prosvjednici su u Zagrebu krenuli s Trga Francuske republike točno u podne. U isto vrijeme prosvjednici u Osijeku su se okupili na trgu Ante Starčevića, no u znatno manjem broju nego u Zagrebu, što opet ne znači da su bili manje glasni i jasni  svojim porukama.

Ovaj tradicionalni međunarodni prosvjed nije usmjeren samo protiv protiv načina poslovanja i proizvoda američke tvrtke Monsanto, već i sve većeg utjecaja korporacija na demokratske društvene procese. Predsjednica udruge „Plantaža“ Darija Gabrić je u Osijeku izjavila da je ovaj prosvjed i potpora malim poljoprivrednicima da nastave s uzgojem organske hrane i naglasila: “To nije priča od jučer! To je nešto što se ponavlja, ali ovaj prosvjed građana je bitan, za buđenje građanske svijesti da ipak želimo znati ono što jedemo, želimo dati podršku domaćoj poljoprivredi te na kraju krajeva zašto ne bismo bili jednoga dana pri vrhu u proizvodnji ekološke hrane”.

xxl_2016-05-21-monsanto-varazdinci_456198 U Hrvatskoj je GMO zabranjen i – službeno – u Lijepoj našoj nema genetski modificiranog sjemena, hrane i ostalog, no 2.500 prosvjednika na skupovima u Zagrebu i Osijeku govori da to možda i nije istina! Njihova je poruka više nego jasna:  ne žele da nestanu hrvatski poljoprivrednici i da nam se kao dijelu Europe, poput Španjolske i Portugala, nametne uzgoj GMO-a. Antonio Dražović iz stranke „Slobodna Hrvatska“ koja je ove godine bila organizator prosvjeda kaže: Multinacionalne kompanije će nam uništiti domaću proizvodnju: s Monsantom koji je samo simbol, tu je još tisuću kooperativnih firmi!“

Opasnost leži u nekontroliranom uvozu hrane (iz čak 125 zemalja) što omogućava neometan dolazak hrana dijelom kontaminirane GMO na naše tržište. Granice kao da su šuplje, a inspekcija taj posao ne obavlja kako se od njih očekuje. Odaziv pčelara u Hrvatskoj je nažalost bio na razini individualnog dolaska i pridruživanja drugim prosvjednicima, što govori da njihove organizacije još nisu svjesne opasnosti koja prijeti pčelinjoj vrsti od GMO, iako ne smijemo zaboraviti da su iste kemijske industrije i proizvođači pesticida koji su već napravile veliko zlo u pčelarstvu na globalnoj razini.

    pxl_210516_13043607Kako bi dodatno utjecala na mišljenje javnosti uprava tvrtke Monsanto je baš uoči globalnog prosvjeda koji se održava treću godinu za redom u preko 400 svjetskih gradova, najavila otpuštanje trećine zaposlenih kao posljedice smanjenog korištenja njihovih proizvoda. Činjenica je da se samo u posljednjih nekoliko tjedana 19 zemalja EU pridružilo pokretu protiv GMO. Više od 64 države (Kina, Rusija, Japan, Saudijska Arabija, Peru, Venecuela…) su izravno zabranile GMO ili zahtjevaju oabvezno označavanje hrane s genetski izmjenjenim organizmima. Da bi „kaša koju su zakuhali“ proizvođači GMO  postala još žešća u ovu zlokobnu „igru“ ulazi njemački farmaceutski i kemijski div Bayer s ponudom za kupnju Monsanta. Što će se dalje dešavati, bit ćemo svjedoci vrlo brzo – kada nadležne institucije u EU budu donijele konačnu odluku o TTIP-u, možda već do kraja godine.

 

24/05/2016 / Zanimljivosti

Share the Post

Komentari

Nema komentara.

Komentiraj

MARŠ PROTIV MONSANTA U ZAGREBU I OSIJEKU

 
FOTO-NATJEČAJ „ČUVAJMO PČELE“ 2020 Već 5 godina radimo na očuvanju pčela kao važnog dijela globalnog lanca oprašivanja i opstanka biljaka na planeti Zemlji. Ove godine je virus Covid-19 pokazao da je Zemlja živo biće i da se vrlo brzo oporavi, samo ako je mi prestanemo uništavati. Zato ćemo i dalje raditi na tome da se što manje upotrebljavaju pesticidi, insekticidi i ostala kemijska sredstva koja ubijaju pčele i ostale korisne kukce. Sigurni smo da možemo smanjiti upotrebu kemijskih sredstava u poljoprivrednoj proizvodnji. Iznenađeni smo velikim neznanjem od strane ljudi, malih poljoprivrednika, koji prskaju u bilo koje doba, danju, dok biljka cvjeta. Pčele i drugi oprašivači od ključnog su značaja za globalni lanac ishrane cjelokupnog svjetskog stanovništva, odnosno poljoprivredu, te imaju nemjerljiv utjecaj na bioraznolikost. Pčele su odličan indikator stanja zdravlja ekosistema. Stoga, i ovom prigodom pozivamo sve fotografe i foto-amatere iz Hrvatske da nam se pridruže u projektu, a mi ćemo se potruditi da nagradimo najbolje od najboljih, jer sve su fotografije zračile ljubavlju i brigom za pčele i svi su autori bili puni pozitivne energije, a upravo to je uspjeh natječaja! Foto natječaj “Čuvajmo pčele” je otvoren od 26.05.2020. do 20.08.2020. kad ćemo pregledati sve fotografije, zajedno sa profesionalnim fotografima, te objaviti pobjednike na našim stranicama najkasnije do 20.09.2020. Nakon primitka fotografija, organizator šalje natjecatelju obavijest o valjanosti poslanih radova. Pravila natječaja:
 1. Pravo sudjelovanja imaju sve osobe koje se profesionalno ili amaterski bave fotografijom iz Hrvatske i susjednih zemalja.
  • Nagrade se šalju samo unutar Hrvatske, a ostali dobitnici mogu nagradu preuzeti sami ili je namjeniti nekome iz Hrvatske :) 
  •  
 2. Autori, sudionici natječaja, slanjem fotografija potvrđuju autentičnost snimljenih fotografija te preuzimaju odgovornost za sadržaj prijavljenih fotografija.
 3. Autori, sudionici natječaja, daju suglasnost organizatoru natječaja da bez naknade može objaviti zaprimljene fotografije uz jasan potpis autoraISKLJUČIVO u svrhu promocije i postavljanja izložbe.
 4. Svaki autor šalje najviše 3 originalne fotografije. Obrada fotografije u programima za uređivanje fotografije dopuštena je do mjere koja ne narušava i ne mijenja osnovni smisao snimljenog sadržaja.
 5. Fotografije se isključivo šalju u digitalnom formatu na e-mail  pcelari.bujstine@gmail.com s naslovom “ZA FOTO NATJEČAJ” u .jpg /.jpeg/ formatu, pojedinačne veličine fotografije /datoteke/ najmanje veličine 4000 pixela po dužoj strani i rezolucije od 300 dpi.
 6. Datoteku /fotografiju/ treba imenovati /spremiti/: Ime i prezime_Naziv fotografije_Godina nastanka.JPG. (Primjer: 1_Marko_Marković_Pčela_2020.JPG.)
 7. Fotografije mogu biti u boji /B/, monokromatske /M/ i crno-bijele /CB/.
 8. Osim najljepše fotografije svake godine biramo i fotografiju koja se izlaže na jumbo plakatima diljem Hrvatske (primjer: fotografija na dnu objave)
 9. Način prijave autora: Putem e-maila.
 10. U mailu upisati: Ime, prezime, adresu stanovanja.
  • Vaše osobne podatke prikupljamo i obrađujemo u skladu s odredbama Opće uredbe o zaštiti podataka, EC 2016/679.Prikupljene podatke ćemo čuvati na primjeren način i osigurati njihovu povjerljivost.Prikupljene podatke nećemo prosljeđivati trećim osobama bez vašeg izričitog dopuštenja.
 11. Fotografija ne smije imati vidljive ili prepoznatljive oznake, poput logotipa ili watermarka autora.
 12. Za sudjelovanje u natječaju nema kotizacije.
 13. Stručni žiri: pčelari i fotografi odabrat će najbolje fotografije i autorima dodijeliti nagrade.
 14. Fotonatječaj traje od 26.05.2020. do 15.08.2020.
 15. Objava rezultata bit će 20.09.2020.g. na našim web (www.pcelari-bujstine.com) i facebook stranicama (https://www.facebook.com/PcelariBujstine?ref=hl
Nakon primitka fotografija, organizator šalje natjecatelju obavijest o valjanosti poslanih radova. 
 • Nagrade ćemo poslati poštom na adresu koja je navedena u mailu.
 • Radovi koji ne podliježu propozicijama (tehničke karakteristike), neće biti prihvaćeni, samim time niti ocjenjivani ni selektirani.
 • Rad stručnog žirija je neovisan. Organizator će fotografije predati žiriju isključivo u anonimnom obliku, tj. bez podataka o autoru. Stručni žiri ne obrazlaže razloge svojih odluka. Odluke žirija su konačne i neopozive, ali predsjednik ili članovi žirija mogu dati svoje obrazloženje na proglašenju pobjednika i otvaranju izložbe selektiranih radova.
 • Svi selektirani radovi, a ne samo oni nagrađeni, bit će prezentirani na primjeren način na izložbama.
 • Otisnuti radovi ostaju u vlasništvu organizatora.
  NAGRADE: 1.nagrada: VELIKI MEDENI PAKET ( 3kg meda, proizvodi od meda) 2.nagrada: SREDNJI MEDENI PAKET ( 2kg meda, proizvodi od meda) 3.nagrada: MALI MEDENI PAKET ( 1kg meda) 4.nagrada: tisak jumbo plakata za fotografiju koja bude odabrana u tu svrhu.   Autor slike na zaglavlju: Antonija Kodžoman Autori slika sa jumbo plakata 2020: Maja Kraljik (pozadina), Dragica Drašković (u krugu)