OTVOREN JE 2. FOTO-NATJEČAJ „ČUVAJMO PČELE“

U travnju 2015. godine Udruga pčelara Bujštine je na svojoj web-stranici otvorila Natječaj za najbolju amatersku fotografiju „Čuvajmo pčele“, potaknuti zabrinjavajućim podacima o ugroženosti pčela uslijed pretjeranog i nekontroliranog tretiranja poljoprivrednih kultura pesticidima.

Odaziv foto-amatera iznenadio je organizatore jer je bio znatno iznad svih očekivanja što je bio čvrst dokaz da se radi o temi koja itekako interesira javnost ne samo u našoj Županiji, već i mnogo šire.

Iako je organizatorima prvenstveni cilj bio uoči nove sezone tretiranja poljoprivrednih kultura pesticidima upozoriti lokalne poljoprivrednike da dobro razmisle što čine ne samo pčelama, već i svim drugim kukcima oprašivačima i da se prehodno obavezno konzultiraju s pčelarima iz okolice ili ih na vrijeme obavijeste o svojim namjerama, kako je vrijeme odmicalo, nizali su se popratni događaji, izložbe i rasprave o toj temi na mnogo široj platformi od one koju su organizatori predvidjeli na početku, pa se natječaj nadišao svoje okvire i prerastao u projekt, što je važno naglasiti – financiran samo iz sredstava Udruge i baziran isključivo na volonterskom radu aktivista.

Vrhunac akcije je bilo postavljanje jumbo-plakata s porukom javnosti o štetnosti pesticida i apelom poljoprivrednicima da ne prskaju u vrijeme cvatnje na prezentacijskim panoima Grada Umaga 13. travnja 2016. Objava o ovom događaju na Facebook stranici Udruge obišla je u rekordnom roku preko 14.000 prijatelja prirode i pčela u našoj zemlji i okruženju. Čestitke za originalnost ideje, ciljeve projekta i poruku javnosti počele su stizati sa svih strana i stižu još uvijek, a glavna potpora je došla od strane gradskog poglavarstva Grada Umaga koji će sufinancirati novi ciklus projekta u sezoni 2016./2017.

I ovom prigodom pozivamo sve foto-amatere iz Hrvatske i zemalja u okruženju da nam se pridruže u projektu, a mi ćemo se potruditi da nagradimo najbolje od najboljih, jer sve su fotografije zračile ljubavlju i brigom za pčele i svi su autori bili puni pozitivne energije, a su podjednako zaslužni za uspjeh natječaja!

Foto natječaj “Čuvajmo pčele” je otvoren od 20.04.2016. do 20.08.2016. kad ćemo pregledati sve fotografije, zajedno sa profesionalnim fotografima, te objaviti pobjednike na našim stranicama najkasnije do 15.09.2016.

 

Pravila natječaja:

 1. Pravo sudjelovanja imaju sve osobe koje se profesionalno ili amaterski bave fotografijom, sa područja Republike Hrvatske.
 2. Tema “ČUVAJMO PČELE” može biti interpretirana na svoj način bilo da se radi o fotografiji ili montaži sa vlastitim fotografijama, a da se s takvom fotografijom može promovirati uloga pčela u životu ljudi.
 3. Svaki sudionik može poslati do 3 pojedinačne fotografije. Fotografije mogu biti crno-bijele ili u boji. Dozvoljena je predaja obrađenih fotografija, a ukoliko se radi o montaži, autor mora koristiti isključivo vlastite dijelove fotografskih radova. Određeni broj fotografija će nakon selektiranja i ocjenjivanja od strane stručnog žirija biti reproduciran na formatu foto-papira do max 30×20 cm, koje će biti namjenjene za izložbe, a neke će biti objavljene na jumbo plakatima u mjesecu travnju 2017.g.
 4. Način prijave autora: Mailom na: pcelari.bujstine@gmail.com, a svaka će fotografija biti objavljena i na našoj Facebook stranici: Pcelari-bujstine. Svi zainteresirani mogu poslati fotografije, te obavezno u mailu navesti svoje osobne podatke: ime, prezime, datum rođenja, adresu i broj mobitela.

Nakon primitka fotografija, organizator šalje natjecatelju obavijest o valjanosti poslanih radova.

   Prijave traju od 20.04.2016. do 20.08.2016.

 1. Format fotografije može biti max. 3000 piksela po široj stranici i 2000 piksela po kraćoj, s gustoćom do 300 dpi. Fotografija ne smije biti veća od 5MB, i treba biti u formatu .jpg (jpeg). Fotografije slati s nazivom po vlastitom izboru, s isključenim dijakritičkim znakovima (đ,š,ž,ć,č) te ‘specijalnim’ znakovima (npr. ()/&%$#“!?*’+¸¨;,\ i sl.). Naziv fotografije opcionalno može biti naveden. Fotografija ne smije imati vidljive ili prepoznatljive oznake, poput logotipa ili watermarka autora.
 1. Za sudjelovanje u natječaju nema kotizacije.
 2. Stručni žiri: pčelari i fotografi odabrat će najbolje fotografije i autorima dodijeliti nagrade.
 3. Objava rezultata bit će 15.09.2016.g. na našim web (www.pcelari-bujstine.com) i facebook stranicama. Nagrade ćemo dodjeliti na druženju pčelara bujštine u rujnu 2016.g., a ukoliko nagrađeni ne budu mogli prisustvovati druženju poslat ćemo ih poštom na adresu koja je navedena u mailu.
 4. Radovi koji ne podliježu propozicijama (tehničke karakteristike), neće biti prihvaćeni, samim time niti ocjenjivani ni selektirani.
 5. Rad stručnog žirija je neovisan. Organizator će fotografije predati žiriju isključivo u anonimnom obliku, tj. bez podataka o autoru. Stručni žiri ne obrazlaže razloge svojih odluka. Odluke žirija su konačne i neopozive, ali predsjednik ili članovi žirija mogu dati svoje obrazloženje na proglašenju pobjednika i otvaranju izložbe selektiranih radova.
 6. Svaki sudionik zadržava autorska prava nad svojim fotografijama.
 7. Svi selektirani radovi, a ne samo oni nagrađeni, bit će prezentirani na primjeren način, na dan zajedničkog druženja pčelara Bujštine, u rujnu 2016.godine te na izložbama.
 8. Organizator pridržava pravo reprodukcije fotografija u nekomercijalne svrhe u smislu promocije uloge pčela u životu ljudi, a imena i prezimena autora bit će navedena.
 9. Svaka autorica/autor snosi osobnu odgovornost za ono što predstavljaju njegova djela.
 10. Otisnuti radovi ostaju u vlasništvu organizatora.
 11. NAGRADE:

1. nagrada: VELIKI MEDENI PAKET ( 3kg meda, proizvodi od meda)

2. nagrada: SREDNJI MEDENI PAKET ( 2kg meda, proizvodi od meda)

3. nagrada: MALI MEDENI PAKET ( 1kg meda)

 

Udruga pčelara bujštine

 

19/04/2016 / Zanimljivosti

Share the Post

Komentari

Nema komentara.

Komentiraj

OTVOREN JE 2. FOTO-NATJEČAJ „ČUVAJMO PČELE“

 
FOTO-NATJEČAJ „ČUVAJMO PČELE“ 2020 Već 5 godina radimo na očuvanju pčela kao važnog dijela globalnog lanca oprašivanja i opstanka biljaka na planeti Zemlji. Ove godine je virus Covid-19 pokazao da je Zemlja živo biće i da se vrlo brzo oporavi, samo ako je mi prestanemo uništavati. Zato ćemo i dalje raditi na tome da se što manje upotrebljavaju pesticidi, insekticidi i ostala kemijska sredstva koja ubijaju pčele i ostale korisne kukce. Sigurni smo da možemo smanjiti upotrebu kemijskih sredstava u poljoprivrednoj proizvodnji. Iznenađeni smo velikim neznanjem od strane ljudi, malih poljoprivrednika, koji prskaju u bilo koje doba, danju, dok biljka cvjeta. Pčele i drugi oprašivači od ključnog su značaja za globalni lanac ishrane cjelokupnog svjetskog stanovništva, odnosno poljoprivredu, te imaju nemjerljiv utjecaj na bioraznolikost. Pčele su odličan indikator stanja zdravlja ekosistema. Stoga, i ovom prigodom pozivamo sve fotografe i foto-amatere iz Hrvatske da nam se pridruže u projektu, a mi ćemo se potruditi da nagradimo najbolje od najboljih, jer sve su fotografije zračile ljubavlju i brigom za pčele i svi su autori bili puni pozitivne energije, a upravo to je uspjeh natječaja! Foto natječaj “Čuvajmo pčele” je otvoren od 26.05.2020. do 20.08.2020. kad ćemo pregledati sve fotografije, zajedno sa profesionalnim fotografima, te objaviti pobjednike na našim stranicama najkasnije do 20.09.2020. Nakon primitka fotografija, organizator šalje natjecatelju obavijest o valjanosti poslanih radova. Pravila natječaja:
 1. Pravo sudjelovanja imaju sve osobe koje se profesionalno ili amaterski bave fotografijom iz Hrvatske i susjednih zemalja.
  • Nagrade se šalju samo unutar Hrvatske, a ostali dobitnici mogu nagradu preuzeti sami ili je namjeniti nekome iz Hrvatske :) 
  •  
 2. Autori, sudionici natječaja, slanjem fotografija potvrđuju autentičnost snimljenih fotografija te preuzimaju odgovornost za sadržaj prijavljenih fotografija.
 3. Autori, sudionici natječaja, daju suglasnost organizatoru natječaja da bez naknade može objaviti zaprimljene fotografije uz jasan potpis autoraISKLJUČIVO u svrhu promocije i postavljanja izložbe.
 4. Svaki autor šalje najviše 3 originalne fotografije. Obrada fotografije u programima za uređivanje fotografije dopuštena je do mjere koja ne narušava i ne mijenja osnovni smisao snimljenog sadržaja.
 5. Fotografije se isključivo šalju u digitalnom formatu na e-mail  pcelari.bujstine@gmail.com s naslovom “ZA FOTO NATJEČAJ” u .jpg /.jpeg/ formatu, pojedinačne veličine fotografije /datoteke/ najmanje veličine 4000 pixela po dužoj strani i rezolucije od 300 dpi.
 6. Datoteku /fotografiju/ treba imenovati /spremiti/: Ime i prezime_Naziv fotografije_Godina nastanka.JPG. (Primjer: 1_Marko_Marković_Pčela_2020.JPG.)
 7. Fotografije mogu biti u boji /B/, monokromatske /M/ i crno-bijele /CB/.
 8. Osim najljepše fotografije svake godine biramo i fotografiju koja se izlaže na jumbo plakatima diljem Hrvatske (primjer: fotografija na dnu objave)
 9. Način prijave autora: Putem e-maila.
 10. U mailu upisati: Ime, prezime, adresu stanovanja.
  • Vaše osobne podatke prikupljamo i obrađujemo u skladu s odredbama Opće uredbe o zaštiti podataka, EC 2016/679.Prikupljene podatke ćemo čuvati na primjeren način i osigurati njihovu povjerljivost.Prikupljene podatke nećemo prosljeđivati trećim osobama bez vašeg izričitog dopuštenja.
 11. Fotografija ne smije imati vidljive ili prepoznatljive oznake, poput logotipa ili watermarka autora.
 12. Za sudjelovanje u natječaju nema kotizacije.
 13. Stručni žiri: pčelari i fotografi odabrat će najbolje fotografije i autorima dodijeliti nagrade.
 14. Fotonatječaj traje od 26.05.2020. do 15.08.2020.
 15. Objava rezultata bit će 20.09.2020.g. na našim web (www.pcelari-bujstine.com) i facebook stranicama (https://www.facebook.com/PcelariBujstine?ref=hl
Nakon primitka fotografija, organizator šalje natjecatelju obavijest o valjanosti poslanih radova. 
 • Nagrade ćemo poslati poštom na adresu koja je navedena u mailu.
 • Radovi koji ne podliježu propozicijama (tehničke karakteristike), neće biti prihvaćeni, samim time niti ocjenjivani ni selektirani.
 • Rad stručnog žirija je neovisan. Organizator će fotografije predati žiriju isključivo u anonimnom obliku, tj. bez podataka o autoru. Stručni žiri ne obrazlaže razloge svojih odluka. Odluke žirija su konačne i neopozive, ali predsjednik ili članovi žirija mogu dati svoje obrazloženje na proglašenju pobjednika i otvaranju izložbe selektiranih radova.
 • Svi selektirani radovi, a ne samo oni nagrađeni, bit će prezentirani na primjeren način na izložbama.
 • Otisnuti radovi ostaju u vlasništvu organizatora.
  NAGRADE: 1.nagrada: VELIKI MEDENI PAKET ( 3kg meda, proizvodi od meda) 2.nagrada: SREDNJI MEDENI PAKET ( 2kg meda, proizvodi od meda) 3.nagrada: MALI MEDENI PAKET ( 1kg meda) 4.nagrada: tisak jumbo plakata za fotografiju koja bude odabrana u tu svrhu.   Autor slike na zaglavlju: Antonija Kodžoman Autori slika sa jumbo plakata 2020: Maja Kraljik (pozadina), Dragica Drašković (u krugu)