OTVOREN JE 2. FOTO-NATJEČAJ „ČUVAJMO PČELE“

U travnju 2015. godine Udruga pčelara Bujštine je na svojoj web-stranici otvorila Natječaj za najbolju amatersku fotografiju „Čuvajmo pčele“, potaknuti zabrinjavajućim podacima o ugroženosti pčela uslijed pretjeranog i nekontroliranog tretiranja poljoprivrednih kultura pesticidima.

Odaziv foto-amatera iznenadio je organizatore jer je bio znatno iznad svih očekivanja što je bio čvrst dokaz da se radi o temi koja itekako interesira javnost ne samo u našoj Županiji, već i mnogo šire.

Iako je organizatorima prvenstveni cilj bio uoči nove sezone tretiranja poljoprivrednih kultura pesticidima upozoriti lokalne poljoprivrednike da dobro razmisle što čine ne samo pčelama, već i svim drugim kukcima oprašivačima i da se prehodno obavezno konzultiraju s pčelarima iz okolice ili ih na vrijeme obavijeste o svojim namjerama, kako je vrijeme odmicalo, nizali su se popratni događaji, izložbe i rasprave o toj temi na mnogo široj platformi od one koju su organizatori predvidjeli na početku, pa se natječaj nadišao svoje okvire i prerastao u projekt, što je važno naglasiti – financiran samo iz sredstava Udruge i baziran isključivo na volonterskom radu aktivista.

Vrhunac akcije je bilo postavljanje jumbo-plakata s porukom javnosti o štetnosti pesticida i apelom poljoprivrednicima da ne prskaju u vrijeme cvatnje na prezentacijskim panoima Grada Umaga 13. travnja 2016. Objava o ovom događaju na Facebook stranici Udruge obišla je u rekordnom roku preko 14.000 prijatelja prirode i pčela u našoj zemlji i okruženju. Čestitke za originalnost ideje, ciljeve projekta i poruku javnosti počele su stizati sa svih strana i stižu još uvijek, a glavna potpora je došla od strane gradskog poglavarstva Grada Umaga koji će sufinancirati novi ciklus projekta u sezoni 2016./2017.

I ovom prigodom pozivamo sve foto-amatere iz Hrvatske i zemalja u okruženju da nam se pridruže u projektu, a mi ćemo se potruditi da nagradimo najbolje od najboljih, jer sve su fotografije zračile ljubavlju i brigom za pčele i svi su autori bili puni pozitivne energije, a su podjednako zaslužni za uspjeh natječaja!

Foto natječaj “Čuvajmo pčele” je otvoren od 20.04.2016. do 20.08.2016. kad ćemo pregledati sve fotografije, zajedno sa profesionalnim fotografima, te objaviti pobjednike na našim stranicama najkasnije do 15.09.2016.

 

Pravila natječaja:

 1. Pravo sudjelovanja imaju sve osobe koje se profesionalno ili amaterski bave fotografijom, sa područja Republike Hrvatske.
 2. Tema “ČUVAJMO PČELE” može biti interpretirana na svoj način bilo da se radi o fotografiji ili montaži sa vlastitim fotografijama, a da se s takvom fotografijom može promovirati uloga pčela u životu ljudi.
 3. Svaki sudionik može poslati do 3 pojedinačne fotografije. Fotografije mogu biti crno-bijele ili u boji. Dozvoljena je predaja obrađenih fotografija, a ukoliko se radi o montaži, autor mora koristiti isključivo vlastite dijelove fotografskih radova. Određeni broj fotografija će nakon selektiranja i ocjenjivanja od strane stručnog žirija biti reproduciran na formatu foto-papira do max 30×20 cm, koje će biti namjenjene za izložbe, a neke će biti objavljene na jumbo plakatima u mjesecu travnju 2017.g.
 4. Način prijave autora: Mailom na: pcelari.bujstine@gmail.com, a svaka će fotografija biti objavljena i na našoj Facebook stranici: Pcelari-bujstine. Svi zainteresirani mogu poslati fotografije, te obavezno u mailu navesti svoje osobne podatke: ime, prezime, datum rođenja, adresu i broj mobitela.

Nakon primitka fotografija, organizator šalje natjecatelju obavijest o valjanosti poslanih radova.

   Prijave traju od 20.04.2016. do 20.08.2016.

 1. Format fotografije može biti max. 3000 piksela po široj stranici i 2000 piksela po kraćoj, s gustoćom do 300 dpi. Fotografija ne smije biti veća od 5MB, i treba biti u formatu .jpg (jpeg). Fotografije slati s nazivom po vlastitom izboru, s isključenim dijakritičkim znakovima (đ,š,ž,ć,č) te ‘specijalnim’ znakovima (npr. ()/&%$#“!?*’+¸¨;,\ i sl.). Naziv fotografije opcionalno može biti naveden. Fotografija ne smije imati vidljive ili prepoznatljive oznake, poput logotipa ili watermarka autora.
 1. Za sudjelovanje u natječaju nema kotizacije.
 2. Stručni žiri: pčelari i fotografi odabrat će najbolje fotografije i autorima dodijeliti nagrade.
 3. Objava rezultata bit će 15.09.2016.g. na našim web (www.pcelari-bujstine.com) i facebook stranicama. Nagrade ćemo dodjeliti na druženju pčelara bujštine u rujnu 2016.g., a ukoliko nagrađeni ne budu mogli prisustvovati druženju poslat ćemo ih poštom na adresu koja je navedena u mailu.
 4. Radovi koji ne podliježu propozicijama (tehničke karakteristike), neće biti prihvaćeni, samim time niti ocjenjivani ni selektirani.
 5. Rad stručnog žirija je neovisan. Organizator će fotografije predati žiriju isključivo u anonimnom obliku, tj. bez podataka o autoru. Stručni žiri ne obrazlaže razloge svojih odluka. Odluke žirija su konačne i neopozive, ali predsjednik ili članovi žirija mogu dati svoje obrazloženje na proglašenju pobjednika i otvaranju izložbe selektiranih radova.
 6. Svaki sudionik zadržava autorska prava nad svojim fotografijama.
 7. Svi selektirani radovi, a ne samo oni nagrađeni, bit će prezentirani na primjeren način, na dan zajedničkog druženja pčelara Bujštine, u rujnu 2016.godine te na izložbama.
 8. Organizator pridržava pravo reprodukcije fotografija u nekomercijalne svrhe u smislu promocije uloge pčela u životu ljudi, a imena i prezimena autora bit će navedena.
 9. Svaka autorica/autor snosi osobnu odgovornost za ono što predstavljaju njegova djela.
 10. Otisnuti radovi ostaju u vlasništvu organizatora.
 11. NAGRADE:

1. nagrada: VELIKI MEDENI PAKET ( 3kg meda, proizvodi od meda)

2. nagrada: SREDNJI MEDENI PAKET ( 2kg meda, proizvodi od meda)

3. nagrada: MALI MEDENI PAKET ( 1kg meda)

 

Udruga pčelara bujštine

 

19/04/2016 / Zanimljivosti

Share the Post

Komentari

Nema komentara.

Komentiraj

OTVOREN JE 2. FOTO-NATJEČAJ „ČUVAJMO PČELE“

Na Svjetski dan pčela, 20. svibnja 2022. godine u organizaciji Hrvatskog apiterapijskog društva i u partnerstvu sa Gradom Novska, Razvojnom agencijom Grada Novske NORA i pčelarskom udrugom Metvica u Pučkom otvorenom učilištu Grada Novske s početkom u 9 sati održati će se 2. Hrvatski simpozij s međunarodnim sudjelovanjem PRAKTIČNA PRIMJENA APITERAPIJE. Svoj dolazak potvrdite na e-mail: info@nora-novska.com ili skenirajte kod i simpozij pratite online. Cjelokupan program simpozija u privitku: PROGRAM: 9:15 - 9:40 Otvorenje skupa
 • Pozdravna riječ: Damir Bukvić, predsjednik Udruge “Metvica” Novska
 • Pozdravna riječ: Vida Iličić, ravnateljica Razvojne agencije Grada Novske – NORA
 • Pozdravna riječ: Siniša Kesić, zamjenik gradonačelnik Grada Novske
 • Pozdravna riječ: dr. sc. Gordana Hegić, predsjednica Hrvatskog apiterapijskog društva
STRUČNA PREDAVANJA: 9:40 - 10:00 doc. prim. dr. sc. Pigac Biserka: „Pčelinji proizvodi u post Covid oporavku“ (Hrvatska) 10:00 - 10:20 prim. mr. sc. Josip Lončar dr. med. spec. obiteljske medicine:  „Iskustva iz prakse“ (Hrvatska) 10:20 - 10:40 mr. sc. dr. Maja Roje Novak, spec. neurolog: „Klinička primjena apitoksina“ (Hrvatska) 10:40 - 11:00 Domen Jaklić: „Medeni sirupi“ (Slovenija) 11:00 - 11:20 dr. sc. med. Zorica Plavšić, apiterapeut: „Biološka svojstva pčelinjih proizvoda“ (Srbija) 11:20 - 11:40 dr. vet. med. Kristijan Škaro: „Apiterapija u veterinarskoj medicini” (Hrvatska) 11:40 - 12:00 dr. sc. Melisa Orašćanin, dr. sc. Mejra Bektašević, dr. sc. Edina Šertović: „Nutritivni i zdravstveni aspekt perge“ (Bosna i Hercegovina) 12:00 - 12:20 Armin Nuhanović, Emina Nuhanović: „Učinak masaže medom i apiinhalacija na korisnike“ (Bosna i Hercegovina) 12:20 - 12:40 Josipa Kujundžić: „Apiterapija i haloterapija u Novskoj“ (Hrvatska) 12:40 -13:00 Anita Dragić: „Apiterapija, apiinhalacije i urbano pčelarstvo u Našicama“ (Hrvatska) 13:00 Rasprava i zaključci