PČELARI BUJŠTINE S KOLEGAMA IZ DRUGIH UDRUGA POSJETILI SAJAM U GUDOVCU

 

IMG_2321U organizaciji Udruge pčelara Bujštine 8. veljače 2015. iz Umaga prema Bjelovaru krenuo je autobus pun pčelara iz Istre na XI pčelarski sajam u Gudovcu. Kao i svih prethodnih godina ovu su manifestaciju   organizirali Bjelovarski sajam d.o.o. Hrvatski pčelarski savez i Pčelarski savez Bjelogorsko-bilogorske županije, pod pokroviteljstvom Ministarstva poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja uz još niz supokrovitelja i suorganizatora. Vremenske prilike u nedjelju su nam ipak išle na ruku: snijega je bilo malo, auto-put je bio očišćen kao i lokalne ceste do Gudovca. Po dolasku na sajam svi smo se iz autobusa raspršili u manje grupe po zonama zanimanja: nekoga su više privlačili štandovi s opremom, drugog predavanja, ostale sve po malo. Na sajmu je bilo preko stotinu izlagača, što pčelinjih proizvoda, što pčelarske tehnike, što pratećih sadržaja.

 

 

 

IMG_2352Prvi paviljon je bio rezerviran za izložbu i prodaju meda i prerađevina od meda, pa se tu i prosječan konzument tih proizvoda i pčelar od struke imao čemu diviti: maštovito uređenim stolovima za prezentaciju, širokoj paleti prozvoda iz prehrambene, farmaceutske i kozmetičke domene, moderno dizajniranim pakovinama podjednako i kod velikih tvrtki i kod malih obrtnika.

U osmom paviljonu svake je godine, pa tako i ove izložba i prodaja pčelarske opreme. Uz uvijek prisutne „Logar Trade“, „Kipgo“, „Euroapis“, MPS-67, PIP, PTO „Košnica“, „Lyson“, Pčelarske oprema Tolić, po prvi puta s pčelarskim asortimanom su nam se predstavila tvrtka „Agro Simpa“ iz Siska. Na sajam su došli s novom linijom Honey Bee Pro enzimskih pogača i satnih osnova. U kraćem razgovoru direktor tvrke Saša Simić je ponovio prednosti svojih proizvoda i potvrdio dolazak u Pazin na sajam „Dani meda“ naglasivši da će tom prilikom i otkupljivati vosak od pčelara. Uz već poznate standardne i proteinsko-stimulativne enzimske pogače Honey Bee Pro, odnedavno su tu i Nosema Stop pogače koje se koriste u suzbijanju nozemoze, Honey Bee Pro puder (šećer u prahu za pčelare koji sami izrađuju pogače za svoje pčele) i Honey Bee Pro Invert (enzimski sirup za prihranu), te satne osnove svih dimenzija od čistog pčelinjeg voska izrađene najmodernijom tehnologijom. Porazgovarali smo i s predstavnicima tvrtke „PIP“ iz Pisarovine koji su nedavno na svom Internetskom portalu otvorili web-prodaju pčelarske opreme i koji također najavljuju svoj dolazak na sajam u Pazinu 27. – 28. veljače. Tvrtke „Genera“ iz Kalinovice predstavila je svoj novi proizvod: Thimovar varocid u trakama na bazi timola. Pozdravili smo se i sa starim prijateljima: Zdravkom Logarom („Logar Trade“, Šenčur – Slovenija), Silvijom Cvitkovićem („Euroapis“, Vinkovci), a Predrag Manger („Apivita“, Varaždin) nas je darivao sa svojim proizvodima, ali i pčelarskim rukavicama i kapom s logom tvrtke. U kraćem razgovoru zadržali smo se s vodećim ljudima iz Hrvatskog pčelarskog saveza koji su također obećali doći na „Dane meda“ u Pazin. Posjetili smo i Prvi sajam vina i vinogradarstva Hrvatske u Paviljonu IX, no osobno mi je bio slađi posjet Kulinarskoj akademiji koja je imala Cooking show na temu „Domaće dizano tijesto“.

067Stručno-edukativni dio sajma održao se u četvrtom paviljonu, koji će mnogi posjetitelji osim po odličnim izlaganjima zapamtiti i po velikoj hladnoći koja je vladala u predavaonici. Održano je više zanimljivih izlaganja, ali stigli smo na svega par. Osobno su mi bila najzanimljivija dva predavanja: „Pčelinji proizvodi kao dio hrvatskog turističkog proizvoda“ (mr.sc. Slavko Horvat) i „Skupljanje i uporaba peluda u apiterapiji“ (Dino Cerić).

Nakon razgledavanja svi smo se okupili na parkiralištu gdje nas je čekalo neočekivano iznenađenje: autobus se „ukopao“ u blato i bez pomoći putnika – pčelara koji su u desetak minuta izgurali vozilo iz gliba, tko zna kako bi završio naš izlet, a ovako će nam ostati u uspomeni i po slozi bez koje i općenito nema napretka! U Bjelovaru smo nastavili družiti se uz večeru i piće. Atmosfera u autobusu tijekom vožnje nazad u Istru bila je topla, povremeno i vruća – onakva kakva u pčelarskim krugovima i uobičajeno vlada kad su u pitanju neformalna druženja. Ipak je nešto završilo na očekivan način – nezaobilazni trenutak za poeziju: naš kolega Sinčić inspiriran „pčelarskim pričama“ preuzeo je mikrofon i izrecitirao nam svoj uobičajeni repertoar koji smo popratili burnim pljeskom uz srdačan pozdrav na rastanku: „Do viđenja, dragi prijatelji do sajma u Pazinu!“

 

[Not a valid template]

 

 

Share the Post

Komentari

Nema komentara.

Komentiraj

PČELARI BUJŠTINE S KOLEGAMA IZ DRUGIH UDRUGA POSJETILI SAJAM U GUDOVCU

  1. lipnja 2020. godine na gradskom groblju Umag na vječni počinak smo ispratili našeg kolegu i prijatelja Miani Oliviana čija pčelarska priča počinje prije dvadesetak godina po odlasku u mirovinu. Po struci brodograđevni tehničar i VKV-vozač Miani je ostatak svog života posvetio pčelama i pčelarstvu, a posebno vrijedno pažnje je njegovo zalaganje u popularizaciji istarskog meda i unapređivanja struke kroz razne inicijative i projekte. Oliviano je bio jedan od začetnika pčelarskog turizma u Istri: njegovi su pčelinjaci bili smješteni u jednom od najljepših dijelova Istre, u podnožju pitoresknog sela Završja na gornjoj Bujštini gdje je imao i kušaonicu u koju bi primao grupe domaćih i stranih turista na degustaciju svojih proizvoda uz kraći edukativni program. Miani je svoj med izlagao na većini specijaliziranih sajmova u Hrvatskoj, Sloveniji i Italiji, sa kojih bi se redovno vraćao ovjenčan priznanjima zbog visoke kvalitete, a 1999. godine na natječaju Hrvatske turističke zajednice za izvorni hrvatski suvenir je dobio priznanje i certifikat za svoju «košaru od venki» (pletena košara s autohtonim istarskim proizvodima: med, voće i maslinovo ulje, sve s njegovog imanja). Po prirodi blag i skroman, nikome ne bi nametao svoje mišljenje, bez obzira je iza njega stajalo veliko životno iskustvo, uz sve ostale osobine koje su ga krasile kao čovjeka, kolegu, prijatelja i partnera. Za sve lijepe trenutke koje smo zajedno proveli na sastancima, predavanjima, sajmovima i domjencima naše strukovne organizacije, od sveg mu srca hvala.