Bagremov med (bagrem – Robinia psedoacacia) spada u najbolje vrste, ima prijatan i ugodan miris. Njegova kristalizacija je veoma spora te ostaje dugo u tekućem stanju. Pri kristalizaciji postaje bijel, sitnozrnast i podsjeća na snijeg. Bagremov med se naročito preporučuje sa čajem od kamilice, jer se tako pojačava djelovanje tvari iz čaja, a i onih koje sadrži med. Preporuča se djeci i rekonvalescentima. Bagrem potječe iz Sjev. Amerike a njegove se šume prostiru na području panonske regije. U nas su poznatija područja Podravine i Hrv. Zagorja. Voli pjeskovita tla. Šumari ga koriste u zasadima za zaštitu od erozija. Cvjeta u prvoj polovini svibnja. Ovisno o reljefu i klimatskim prilikama može cvjetati i mediti do kraja svibnja.

Med od bagrema preporučuje se kod nesanice, za umirenje prenadraženog živčanog sustava (vrtoglavice, loš san, klimakterične smetnje itd.), uklanja posljedice nagomilanog stresa.

Bagrem

  • Jedinstveni stručni priručnik „Apiterapija i apipedagogija za djecu“ odgojiteljice i certificirane apiterapeutkinje Nine Ilič koji obuhvaća osnove apiterapije, zadaće, kompetencije i etiku apiterapeuta, osnovne principe apiterapije za djecu, utjecaj prehrane i pčelinjih proizvoda na imunološki sustav, masažu medom za najmlađe, apiinhalacije, apipedagogiju i autorova iskustva s djecom na pčelinjaku na hrvatskom jeziku možete naručiti na e-mail: info@api-had.hr po cijeni 30 eura + poštarina (za Hrvatsku) 5 eura. Recenzentica, lektorica i prevoditeljica priručnika je dr. sc. Gordana Hegić, predsjednica Hrvatskog apiterapijskog društva. Priručnik toplo preporučujemo svim pčelaricama i pčelarima čije pčelinjake posjećuju djeca za koje se održavaju edukacije, odgajateljicama i odgojiteljima u vrtićima te nastavnicima u osnovnim školama kao stručnu literaturu, kao i svima drugima koji organiziraju, sudjeluju ili na neki drugi način podržavaju pčelarske projekte vezane uz djecu i mlade kao stručnu literaturu, jer su djeca ono najdragocjenije što imamo i svaki napredak u radu s njima je velika stvar.