17. DANI MEDA PAZIN, 24. – 25. 02. 2023.

17. DANI MEDA PAZIN, 24. – 25. 02. 2023.

    U petak i subotu, 24. i 25. veljače 2023. godine u prostoru školsko gradske sportske dvorane u Pazinu u organizaciji Udruge pčelara „Lipa“ Pazin održati će se 17.-ta po redu međunarodna prodajna izložba pčelarske opreme, pčelarskih proizvoda i stručno edukativni skup DANI MEDA 2023. Prošlo, šesnaesto po redu izdanje ove manifestacije zbog epidemiološke situacije iz svog je redovnog termina bilo pomjereno na 22. – 24. travnja i održalo se u sklopu 1. Međunarodnog poljoprivrednog sajma „ Agro Terra Istra“.

      No, da li samostalno ili u sklopu neke veće manifestacije, jedno je sigurno: „Dani meda“ nikad nisu bili samo sajam za nabavu i edukaciju, već su niz godina postali centralno okupljalište pčelara iz Istre, Primorja, dijela Slovenije i Italije i svojevrstan destinacijski brend, te smo uvjereni da će se u izdanju 2023. vratiti u svom punom sjaju: od povorki djece iz istarskih vrtića koja najviše pitanja postavljaju svojim vodičima – iskusnim kolegama pčelarima UP „Lipa“ dok promatraju pčele koje im „poziraju“ u apisariju preko izložbi i radionica do „Dana mednih delicija“ i vrsnih predavača iz zemlje i inozemstva. Uz Udrugu pčelara „Lipa“ i dalje stoje i „Dane meda“ financijski pomažu Istarska županija, Grad Pazin, LAG “Središnja Istra”, Turistička zajednica središnje Istre Pazin Sport d.o.o. i Udruženje obrtnika Pazin.

     Svečano otvorenje priredbe upriličiti će se u petak, 24. veljače u 10 sati, a večer je rezervirana za svečanu dodjelu priznanja za najbolje ocjenjene vrste meda uz prigodni kulturno-umjetnički program i neformalno druženje po završetku službenog dijela prvog dana manifestacije.

    U subotu, drugog dana manifestacije prema programu su predviđena dva stručna predavanja: „Odgovor pčelara na nepovoljne klimatske okolnosti“ (prof. dr. sc. Goran Mirjanić sa Poljoprivrednog fakulteta Sveučilišta u Banja Luci) s početkom u 10 sati i „Tehnologija proizvodnje matične mliječi i proizvodnja perge – fermentirane peludi“ (Miroslav Antolčić, profesionalni pčelar iz Velike Gorice) s početkom u 11:30 sati.

    Dobro došli u Pazin na 17. Dane meda!

Share the Post

Komentari

Nema komentara.

Komentiraj

17. DANI MEDA PAZIN, 24. – 25. 02. 2023.

  • Jedinstveni stručni priručnik „Apiterapija i apipedagogija za djecu“ odgojiteljice i certificirane apiterapeutkinje Nine Ilič koji obuhvaća osnove apiterapije, zadaće, kompetencije i etiku apiterapeuta, osnovne principe apiterapije za djecu, utjecaj prehrane i pčelinjih proizvoda na imunološki sustav, masažu medom za najmlađe, apiinhalacije, apipedagogiju i autorova iskustva s djecom na pčelinjaku na hrvatskom jeziku možete naručiti na e-mail: info@api-had.hr po cijeni 30 eura + poštarina (za Hrvatsku) 5 eura. Recenzentica, lektorica i prevoditeljica priručnika je dr. sc. Gordana Hegić, predsjednica Hrvatskog apiterapijskog društva. Priručnik toplo preporučujemo svim pčelaricama i pčelarima čije pčelinjake posjećuju djeca za koje se održavaju edukacije, odgajateljicama i odgojiteljima u vrtićima te nastavnicima u osnovnim školama kao stručnu literaturu, kao i svima drugima koji organiziraju, sudjeluju ili na neki drugi način podržavaju pčelarske projekte vezane uz djecu i mlade kao stručnu literaturu, jer su djeca ono najdragocjenije što imamo i svaki napredak u radu s njima je velika stvar.