DAN SVETOG AMBROZIJA I ŠKOLSKI MEDNI DAN NA BUJŠTINI

DAN SVETOG AMBROZIJA I ŠKOLSKI MEDNI DAN NA BUJŠTINI

    U Hrvatskoj se Dan svetog Ambrozija, zaštitnika pčela i pčelara tradicionalno obilježava u Hlebinama u organizaciji pčelarske udruge „Lipa“ iz Koprivnice, a program je izuzetno bogat raznim događanjima od svečanog postrojavanja pčelarskih udruga, svete mise, posvete zastava i obreda prijema novih udruga i članova u Red svetog Ambrozija. U Istri se ovaj blagdan slavi od 2011. godine, više godina u Pazinu, a već par godina i u Labinu. Sveta se misa tradicionalno održavala u crkvi Svetog Jurja u Starom Pazinu. Po završetku ceremonije pčelari bi se nastavili družiti u nekom od obližnjih restorana, a na sličan bi način obilježili ovaj blagdan i pčelari Labinštine. Stjecajem okolnosti tijekom epidemije korona virusom 2019. – 2021. godine ove su priredbe izostale, a ove godine pčelari Bujštine su odlučili ovaj blagdan proslaviti u vlastitom aranžmanu. Tako je u srijedu, 7. prosinca 2022. godine u 17 sati u prostorijama NK Umag prvo održan radni sastanak članova Udruge na kojem je najviše riječi bilo o predstojećoj izbornoj skupštini i kandidatima za nova upravna tijela organizacije, a nakon toga je na dnevni red došla zakuska i nastavak druženja u opuštenijem raspoloženju.

    U sklopu obilježavanja svetog Ambrozija u Istri kao i svim drugim krajevima Lijepe naše održava se Školski medni dan s hrvatskih pčelinjaka pod pokroviteljstvom Ministarstva poljoprivrede, Ministarstva obrazovanja, Hrvatske poljoprivredne agencije i Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju u cilju educiranja djece o važnosti meda kao sastavnog dijela prehrane, kao i pčelarstva za sveukupnu poljoprivrednu proizvodnju i biološku raznolikost te promocije domaćeg meda pakiranog u Nacionalnu staklenku.

     Tim je povodom i ove godine organizirana prigodna manifestacija za polaznike prvih razreda novigradske osnovne škole „Rivarela“u Novigradu. U čaroban svijet pčela i pčelarstva i ovaj je put prvašiće uvela učiteljica informatike Sanja Pilat Federici, aktivna članica Udruge pčelara Bujštine zajedno s pedagoginjom Dolores Fabris. Učenici su kušali med lokalnih pčelara i pogledali dokumentarni film o pčelama, tako korisnima za prirodu i ljude, pčelarima koji se skrbe za njih te medu i drugim pčelinjim proizvodima, tako dobrima za zdravlje i velikih i malih sladokusaca, a na kraju dobili i prigodan poklon: teglicu meda našeg kolege iz Katuna Trviškog, iskusnog i vrijednog pčelara Darka Korena, slikovnicu „Pčelica Jelica i medo Edo“. I tako je prošao u spoju edukacije, degustacije i  zabave prošao je još jedan Školski medni dan s hrvatskih pčelinjaka na radost svih uključenih u ovaj hvalevrijedan projekt.

     Školski medni dan s hrvatskih pčelinjaka održan je prvi puta 7. prosinca 2018. godine i polučio je veliki interes javnosti te veliko zadovoljstvo svih koji su sudjelovali u Programu, a posebice učenika prvih razreda osnovnih škola. U četiri godine njegova održavanja u Programu je sudjelovalo ukupno 853 osnovne škole s ukupno 142.840 učenika prvih razreda kojima je dodijeljen med od 775 pčelara.

 

Share the Post

Komentari

Nema komentara.

Komentiraj

DAN SVETOG AMBROZIJA I ŠKOLSKI MEDNI DAN NA BUJŠTINI

  • Jedinstveni stručni priručnik „Apiterapija i apipedagogija za djecu“ odgojiteljice i certificirane apiterapeutkinje Nine Ilič koji obuhvaća osnove apiterapije, zadaće, kompetencije i etiku apiterapeuta, osnovne principe apiterapije za djecu, utjecaj prehrane i pčelinjih proizvoda na imunološki sustav, masažu medom za najmlađe, apiinhalacije, apipedagogiju i autorova iskustva s djecom na pčelinjaku na hrvatskom jeziku možete naručiti na e-mail: info@api-had.hr po cijeni 30 eura + poštarina (za Hrvatsku) 5 eura. Recenzentica, lektorica i prevoditeljica priručnika je dr. sc. Gordana Hegić, predsjednica Hrvatskog apiterapijskog društva. Priručnik toplo preporučujemo svim pčelaricama i pčelarima čije pčelinjake posjećuju djeca za koje se održavaju edukacije, odgajateljicama i odgojiteljima u vrtićima te nastavnicima u osnovnim školama kao stručnu literaturu, kao i svima drugima koji organiziraju, sudjeluju ili na neki drugi način podržavaju pčelarske projekte vezane uz djecu i mlade kao stručnu literaturu, jer su djeca ono najdragocjenije što imamo i svaki napredak u radu s njima je velika stvar.